Vés al contingut

Amors i desamors amb les TIC

Març 30, 2011

En el món en què vivim on cada dia les noves tecnologies prenen un paper més rellevant a tots els nivells i àmbits, nega el seu ús i la seva aplicació en el dia a dia és atemptar contra una evidència. Perquè diem això?. Molt fàcil,  ara us ho argumentarem.

L’escola és un lloc on tot acostuma a implantar-se amb retard i lentament, les TIC no han estat una excepció al llarg del temps. Val a dir que sempre hi hagut gent innovadora que ha intentat aplicar, no implantar, noves metodologies o estratègies a partir de les TIC. Si llegim l’article “25 anys del PIE“, veurem que salvant algunes petites diferències, l’aplicació de l’ús de les TIC perseguia el mateix objectiu, ser una instrument de treball pedagògic. Això és el que durant aquests anys s’ha intentat, amb major o menor èxit en cada una de les escoles del mapa de Catalunya.

No podem generalitzar, en algunes escoles haurà anat molt bé (quina enveja l’escola Jacint Verdaguer), altres que haurà anat força bé i les TIC han pres un paper rellevant, altres on alguns mestres les utilitzen en el seu dia a dia i no només porten els nens i nenes a l’aula d’informàtica (model que es porta fent des que jo era petit). A altres escoles hi ha el mateix que a totes les citades anteriorment, però amb la gran diferència que no se’n fa un ús “diari”. Quantes aules tenen una PDI i fa d’element decoratiu, com si fos un referent o un mural fet per a l’ocasió.

Tot això, és el que ha de doldre més per dos factors: La gran inversió econòmica feta i l’oportunitat que perden els nens i nenes de ser infants digitals. Des de l’escola hem d’acostar als nostres alumnes a tots aquests recursos. Podríem dir que hem d’educar-los digitalment. Heu pensat mai, quina il-lusió pot fer a un nen o una nena de 3r tenir mail i poder enviar una feina per correu al mestre?. No hem de negar una  evidència que la tenim davant dels ulls, les TIC han vingut a l’escola per quedar-se i fer el nostre dia a dia diferent.

Per aquells que són detractors o poc partidaris, ja sigui per por, desconeixement o rebuig i que els mestres que estimem les TIC entenem (ningú neix ensenyat, jo al menys no) que costi, que sigui difícil, que no ens agrada i mil excuses més (sempre respectables). Sempre trobareu un mestre o una mestra que estarà al vostre costat i que en qualsevol moment us donarà un cop de mà per fer més fàcil, allò que sigui difícil, només amb una finalitat, compartir la passió que se sent cap aquestes eines i que tant estan fer canviar el món.

Un mestre TIC

One Comment leave one →
  1. Març 31, 2011 9:43 pm

    Estic d’acord, Dani. Entre tots hem de donar un pas endavant respecte a les TIC a les aules, així que val la pena compartir neguits, dubtes i pors amb els companys i companyes, ja que és l’única manera de progressar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: