Skip to content

Les TIC i Ferrer i Guàrdia

Agost 29, 2009

Ara que falta un mes i alguns dies per recordar el trist fet de la mort de Francesc Guàrdia, concretament el dia 13 d’Octubre de 1909 volem fer el nostre particular homenatge a aquest pedagog que ha fet tant per l’escola actual.

Ferrer i Guàrdia va ser el creador de l’escola moderna, en una època on la innovació i la repercussió social de l’escola eren molt importants. Era un temps d’obertura dels mestres, d’intercanvis, de descobriments i potser el temps més important de la nostra escola, la escola del nostre país.

Nascut a Alella l’any 1859, Ferrer i Guàrdia tenia una gran confiança en l’educació com a motor per produir un canvi en la societat, formar nous talents, persones crítiques i actives amb la societat i amb un nou model educatiu lluny de les formes tradicionals de l’època.

Les noves tecnologies són considerades dins el món de l’educació com un element innovador, donat que constantment apareixen noves aplicacions, eines i recursos que dinamitzen i fan diferent la forma d’ensenyar. Com a innovador de l’època, Ferrer i Guàrdia hagués fet ús de les TIC en el dia a dia de la seva escola. Si hagués disposat d’Internet per difondre les seves teories, les tasques que feien amb els nens i nenes a la natura, i comunicar-se amb gent d’arreu del món que tenia les seves mateixes inquietuds, creiem fermament que les hagués utilitzat activament.

Les TIC estan en ple i constant procés d’implantació a les nostres aules: Internet a l’aula, les pissarres digitals, els llibres digitals i això significa que estem en un procés de canvi en la nostra manera de treballar i d’aprendre dels nostres alumnes. No és un procés ràpid, ben al contrari és llarg, ja que a les escoles tot va a poc a poc i un curs escolar passa molt ràpid, així que tot canvi necessita paciència, una bona predisposició i suport de tota la comunitat educativa.

Disposar d’aquests recursos (PDI, internet a l’aula), significa tenir a l’aula eines molt potents ja que molta informació és al nostre abast en qüestió de segons. És un factor molt positiu per aclarir dubtes, reforçar explicacions, donar un altre punt de vista a la nostra explicació mitjançant recursos com fotografies o vídeos. El punt negatiu és la gran quantitat d’informació que trobem a la gran xarxa i a vegades seleccionar no és fàcil, és aquí on intervé la preparació de les sessions a partir de la nostra programació.

En conclusió i a punt de començar un altre any escolar, estem davant un curs de canvis en molts centres quan parlem de les noves tecnologies. Com a usuaris, amants i incondicionals de les TIC us recomanem paciència, ganes de descobrir aquest meravellós món i que feu les preguntes que facin falta; tot sigui per un bon ús d’aquestes eines i el que és millor un bon aprenentatge pels nostres alumnes.

imagesimages1

2 comentaris leave one →
  1. Contra Ferrer i Guàrdia permalink
    Agost 29, 2009 8:23 am

    http://www.elpunt.cat/noticia/article/-/-/65641.html

  2. Maria permalink
    Agost 29, 2009 10:28 am

    Felicitats per l’article. Molt bona la situació de les noves tecnologies i Ferrer i Guàrdia. Hem de recordar aquest gran senyor.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: